vasárnap, január 27, 2013

Pizzasütés magányra

Ez az étel annyira nem paleolit, hogy a másik blogra fel sem merem tenni. :) 

pizza házilag

Szerintem én a pizza-szeretet fonalát még valahol általános iskolában vesztettem el, amikor mindenkinek körbe járt a saját barátság-füzete az osztályon és szinte kivétel nélkül szerepeltek a Melyik a kedvenc kajád? kérdés alatt a válaszok miszerint az olasz tésztakorong a kedvenc étele mindenkinek. A kivételek pedig a hot-dog, a palacsinta, a bolognai és a hamburger mellett tették le a voksukat. Nem is vagyok biztos benne, hogy én ettem-e egyáltalán általános iskola első négy osztályában pizzát, hamburgert és hotdogot. Nekem az anyukámék tudtak és tudnak, szerettek és szeretnek is főzni. Nem is értettem ezeket a kedvenc ételeket, hogy hol találkoznak ezekkel a falun élő osztálytársak. Persze ők mozizni is jártak családostul és valószínűleg mozizás előtt - anyakímélés okán - a McDonald'sban és a BurgerKingben volt a családi vacsora. Biztosan én is beírtam akkoriban, hogy a pizza a kedvencem, mert szégyelltem, hogy mi töltöttpaprikát, paprikáskrumplit, sültcsirkét, lebbencslevest eszünk, hiszen a gyerekek kegyetlenek. Azt pedig bevallani akkor szintén lehetetlennek tűnt, hogy a tojásleves a kedvencem, nem is beszélve a péntek esti szalonnázásokról és a szombat reggeli bundáskenyerezésről... és ezek a három a kedvencem ma is, de ma már nincsen senkinek barátságfüzete, hogy ezt megvallhassam.

Sokan a boldogságot a csokoládéban keresik. Azt hiszem nekem ezek a kicsi pizzácskák helyettesítették ma az édességet. Tökéletesen. :)

Pizza házilag



Nem vagyok egy pizzasütő mester, nem is igazán tudom, hogy milyennek kell lenni a jó pizzának. Én azt szeretem, ha nem túl vékony, de mégis ropog. A vékonyság persze nyújtás kérdése, de mindenképp ropogni fog a széle és nem olyan ínyfeltörő módon, amit ki nem állhatok...

Hozzávalók:
  • 0,5 kg liszt,
  • 20 dkg friss élesztő
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 3 dl melegvíz
  • 1 evőkanál méz

A lisztet egy tálba teszem és jól elkeverem benne az ízlés szerinti mennyiségű sót. Szerintem a többi hozzávaló legegyszerűbben úgy vegyíthető el, ha a vizet, az élesztőt, az olajat és a mézet összeturmixoljuk. Majd a tejszerű folyadékot ráöntjük a lisztre, összeforgatjuk, majd addig gyúrjuk, amíg egy egészen ruganyos tésztát nem kapunk.
Minimum két órát hagyjuk kelni az újragyúrás előtt, majd tovább keleszthetjük. Minél többet kel a tészta, annál ízletesebb pizzát kapunk.
Ebből a tésztából két nagy vagy nyolc kisebb darab pizza süthető.


A lapos korongokra tesszük az ízlés szerinti feltétet, majd a sütő legmagasabb hőfokán 10-12 perc alatt készre sütjük. A sütő beállításánál ügyeljünk arra, hogy alsó-felső sütésre állítsuk, mert így hasonlít a sütés leginkább a kemencében való sütéshez. 

Jó étvágyat!

2 megjegyzés:

  1. Ó anyám... nem szeretnél esetleg még több receptet megosztani velünk? Egyszerűűen FUNtasztikusan néz ki minden amit csinálsz.. (vagy én vagyok már nagyon kiéhezve:P) :D
    Puszii: momo

    VálaszTörlés
  2. Momo... akkor holnaptól csak csirkemellett publikálok. :)
    Amúgy én sem eszem ilyet, de megkívántam... ez van. :)

    Gyere és sütök neked is. :P

    VálaszTörlés