vasárnap, június 24, 2012

Hogy állunk az átalakítással? Lássuk csak!


A legkoszosabb és legidegesítőbb munkafolyamaton túl vagyunk, ami a két lakás közti válaszfal eltávolítása volt. A 2. emelet nem omlott ránk, a plafon nem repedt meg, amitől mindenki - mi is, a kivitelezők is, a többi lakás tulajdonosa is - megkönnyebbült. A két kis vékony folyosócskából lett egy szélesebb, járhatóbb folyosó. Az ajtók maradnak, tehát külsőleg két ajtaja lesz a lakásnak. Nem engedélyezik, hogy a 209-es és a 210-es lakásnak egy ajtaja legyen, mert ez akkor nagyon elütne a többitől. Tehát azt hagyjuk a helyén. Így az ajtónk előtt lesz egy kis hely a kerékpárok tárolására a folyosón, mert a két bejárati ajtó egy kis beugróban található. Belsőleg lefedjük az ajtókat bútorlappal, így modern külsőt kapnak. Használni persze csak az egyiket fogjuk, amelyik a képen nyitva is van. A másik ajtóra kerül fel majd fogas és az alá cipőtartó, így belülről nem is lesz látható, hogy ott valaha ajtó volt.
A válaszfalak kibontása rengeteg porral járt és nagyon sok sitt maradt utána, amit el kellett vitetni konténerrel. Hagyományos, Magyarországon is használt konténert itt nem használnak csak ritkán, külvárosban, tanyákon, mert az utcára nem lehet letenni - főleg, ha a fizető parkoló területére kerülni, mint ahogy van az előttünk is -, az udvarokon pedig általában nem fér el. Erre itt ez a megoldás: 


Platós teherautóra pakolják fel a szemetet kb. 250 literes fém tartállyal. Két darabot cserélget, így míg Te megtöltöd az egyiket, ő a másikat kiborítja, majd fordítva. A kis fém konténer alja nyílik, így amikor a plató fölött van, meghúz egy kar, kinyílik, kiesik a bezsákolt törmelék, majd visszacsukja és már engedi is vissza az udvarra. Ez a sok sok zsákot kb. 20 perc alatt felpakolta a teherautóra és már itt sem volt. Valószínűleg nálunk is létezik ez a technika, de mi már hozzákényelmesedtünk a lehelyezett és ott hagyott konténerhez, amibe minden szemetünket tölthetjük akár hetekig is, míg építkezünk. Itt a fém, fa és elektromos hulladékot különböző helyeken gyűjtik és bár sok helyen fizetni kell érte, hogy ott hagyd a szemetet, mégsem látsz illegális szemétlerakásokat az utcák szélén, a városok határaiban.

Belül persze nem csak falbontás volt! 
A leendő konyha-étkező páros külső falát beborították gipszkartonnal és felkerült a klíma is a falra. A klíma hűt és fűt. Aki felszerelte nem értette, hogy miért kell az egységnek fűteni is, hiszen ha hűvösebb van, akkor fel kell öltözni! Mi sokkal inkább a hűtés funkciót nem értjük, hiszen minek ezt az áldott jó időt lehűteni, hiszen, aki ide utazik az meleget akar és nem egy jégveremben hűsölni. Otthon sem igen használjuk a klímákat, mert nem szeretjük. Itt is tervben van, hogy a lámpa helyére ventilátor kerül, így ha mozog a levegő biztosan sokkal kellemesebb lesz az idő a melegebb napokon is.

Időközben elkészült a fürdőszobánk csempézése, fugázása és pillanatnyilag folyik a plafon gipszkartonozása. A fugának eredetileg bézs színt szerettünk volna, de itt eléggé összeolvadt fogalom a bézs és a krém, ha krém, akkor meg már vanília, ha vanília, akkor citromsárga. A zacskón crema szó szerepel, de a kikeverés után ezzel a citromos színnel találkoztunk. Mivel nagyon nagyon szeretjük a citromsárgát, így nem is volt kérdéses, hogy megfelel. A padlót szerettük volna valami erősebb sárgával kifugáztatni, de arra a csempeboltban az volt a válasz, hogy soló crema. Így hát egységes a fuga színe mindenütt. Ehhez dukál majd a citromsárga wc-papír!
Szanitereket még nem találtunk megfelelőeket: valamelyiknek a formája nem tetszik, valamelyiknek az ára. Arra a döntésre jutottunk, hogy most visszatesszük azokat az öreg darabokat, akik eredetileg voltak az apartmanokban és később ha találunk megfelelőt, akkor kicseréljük őket, hiszen ráérünk ezzel még.


Még mindig elég nagy a rendetlenség, a por és mocsok, de kezdünk elég szépen alakulni. A szegényes kis konyhámban minden nap készítem a paleo-vacsorát, amire olykor megvendégelem a lakáson dolgozó sereget is. Készült már borjúpörkölt, a paleofasírt, sült húsok és rántott húsok, saláták és levesek, valamint rákok és halak. Azt hittem, hogy nehezebb lesz megszokni az körülményeket, de egészen belejöttem már, hogy csak egy lábasom és fazekam van, hogy nincsen 6 db vágódeszkám mindennek külön, hogy kicsike a hűtő és minden nap el kel bicikliznek friss húsért, halért, zöldségért. Kedden szétbontják a jelenlegi konyhát, hogy ott is tudjanak dolgozni, így még ennyi sem lesz.


Az új konyhámat még nem álmodtam meg, de annak az elkészítése úgyis majd csak októberben lesz, így nyáron még gondolkozhatom rajta az otthoni konyhámat végignézve, hogy mit szeretek és mit nem. Jelen tervek szerint fehér lesz, magasfényű, sarokmosogatóval, mély fiókokkal, plafonig szekrényezve, pohártartósínnel, nagy hűtővel - fagyasztó nélkül, nagy sütővel, de nem szeretnék sem mikrót, sem mosogatógépet, mert sosem használom őket otthon sem. Már álmodom is...

forrás: Archikron Építész Belsőépítész stúdió facebook.com oldala
 ...és a konyha-menyországba kerültem...!

2 megjegyzés:

  1. Kicsit sem érzed úgy, hogy kérkedsz és ez talán nem a legszimpatikusabb vonása egy bloggernek/embernek?

    VálaszTörlés
  2. Kicsit nem érzed úgy, hogy névvel kéne mindezt írnod, mert így cikis?
    Amúgy meg annak írom aki érdekel. Nyilván nem annak, akit nem, hiszen az nem kattint ide. :)

    VálaszTörlés