csütörtök, május 10, 2012

Van valamilyen időmenedzsment trükk a tarsolyotokban?

Az időbeosztás. Nagyon jól tükrözi, hogy mennyire nem tudom beosztani az időmet, hogy a legjobbik barátnőmmel már egy hónapja nem sikerül találkoznunk, mert van itthon van dolgom, vagy megyünk valahova, vagy főznöm kell, esetleg dolgoznom a gyógyszertárban. Mindig van valami. 
Teljesen hétköznapi és elfogadott dolog, hogy a határidőnaplómban az adott napra felírt teendők aljas módon átnyilazódnak a következő napra, de van, hogy még nagyobbat lépve egy nagy átugrással kerülnek újra napirendre. Nem arról van szó, hogy túlvállalom magam, hanem simán mindig becsúszik egy-egy nem tervezett program: egy kis bevásárlás, egy kis árubeszerzés, alapanyaghiány, vendégvárás vagy vendégségbe menés, családlátogatás, munkahelyi problémák ügyvéd, közmű, internetproblémák. Aztán nincsen egy ruhám, amit felvegyek, így egy kis csajos shopping betervezés. Majd újratervezés, mint egy  navigációban. Aztán már megint a nyilak a naptárban és sosem érem magam utol.

Nem értem, hogy hogyan csinálják azok, akiknek van két gyerekük, egy udvari koszos kutyájuk és egy bolhás macskájuk, aki a kanapén gubbaszt a férjükkel. Hogy lehet a gyerek reggel nyolcra az iskolában, óvodában, kész szendvicsekkel a táskájukban, amiben benne van a tegnap pöpecre megírt házi feladat, a megvarrt tornadressz, az aláírt ellenőrző. A gyerkőcön a vasalt ruha és a befont copf. 

Tudom, hogy minden csak szervezés kérdése, de hát hogyan lehet megszervezni?

Nekem 10 óra gyógyszertári munka után már nincsen ingerenciám bemenni a boltba és bevásárolni, így van, hogy napokig halogatom az élelmiszer beszerzését. De nálam ez szervezés. Ugyanis, ha nem megyek boltba, akkor több időm marad az otthoni dolgokra. Akkor munka után még össze tudok porszívózni, rendet tudok rakni. Vacsorára pedig mindig lapul a hűtőben a zöld tálban egy kis biopiacos kolbász vacsorára egy kis friss erdőkertesi házi tojással a mamától. Kiiktattam teljesen már felesleges dolgokat, hogy el tudjam látni a kötelező dolgokat. Megtanultam, hogy a "...mert rendnek lenni kell...!" mondatrész nem anyukám találmánya és tényleg rendnek lenni kell. Rengeteg idő nyerhető azzal, ha mindennek van helye és itt a minden szó alatt, tényleg mindent értek. Gondolok itt az utolsó kifogyasztott összenyomott ásványvizes palackra, a leszakadt gombra, a készülő kézimunkára, az olvasott könyvre. Rengeteg időt spórolok mindazzal, hogy tudom miért hova kell nyúlnom és nem keresgélem hosszú percekig a postalába kulcsot. Biztosan, hog ez apróság, de ha ez rendben van, ha mindennek van helye, akkor már könnyebb - nekem - rendet tartani, takarítani és elővenni dolgokat. 

Szelektálom a teendőket az alapján, hogy mennyire sürgős. Pl. sürgős-e elmenni bionagykerbe és bevásárolni. Nem fontos sok esetben, így ezt is tologatom már lassan egy hónapja. Nincsen alapanyagom, így most nem sütök sütit, de sütit sütni sem lenne időm, így bevásárolni is felesleges lenne.
Szeretem beosztani a hetem, egy táblázattal, ami szerintem mindenre jó támpont, amibe bele lehet sűríteni elég sok dolgot... érdemes kipróbálni azoknak, akik szintén mindig nyilazgatják a naptárukat. Meg kell, hogy jegyezzem, hogy nem járok műkörmöshöz, kozmetikushoz, fodrászhoz, erobikra és semmi egyéb programra, ami ismétlődik bizonyos időközönként, így ezek nálam nem foglalják a helyet. Csak a munka és az ügyintézés, a háztartás és a főzés és még így is havazódok el napról, napra.

Jó időbeosztást! :)
... esetleg kimenjünk tüntetni az 50 órás napok mellett, hogy több időnk legyen mindenre? :)

1 megjegyzés:

  1. Nálam is folyton ezzel van a baj, mindig közbejön egy elfelejtett vasalás vagy egy hirtelen vendég... :o(

    VálaszTörlés